دامنه فعالیت
تاکنون بالغ بر ۲۵۰ پروژه تحقیقاتی در این واحد تعریف شده که تعدادی از آنها به پایان رسیده و تعدادی نیز در حال انجام می باشد که شامل تولید محصولات جدید بر اساس نیاز مشتری (محصولات کم کالری، فراسود مند، تغییر طعم بر اساس ذائقه ایرانی، به حداقل رساندن مواد افزودنی و نگهدارندهها، افزایش مدت زمان ماندگاری محصول با بهبود فرآیند و فرمولاسیون)، بهینه سازی محصولات قبلی (بر اساس نظرات و پیشنهادات مشتریان از واحد تحقیقات و توسعه بازار)، بهینه سازی فرایندها، ارتقاء تکنولوژی تولید، اجرای اتوماسیون ماشین آلات، استفاده از دانش و تکنولوژی روز صنعت غذا، افزایش ظرفیت خطوط تولید و اصلاح سیستم تصفیه خانه و پساپ که منجر به کاهش آلاینده ها و قابلیت استفاده از این آب در آبیاری گلخانه تحقیقاتی و فضای سبز شده است.
بر اساس روش اجرایی واحد تحقیقات و توسعه، پروژه های طراحی و بهینه سازی ابتدا از طریق یک فرم معرفی پروژه به مدیریت ارشد سازمان ارائه می گردد. در صورت تائید مدیریت، مستندات پژوهشی که سابقاً توسط سایر محققین منتشر شده در قالب کتب و مقالات تخصصی مرتبط از طریق کتابخانههای مراکز دانشگاهی یا تارنماهای تخصصی جمعآوری میشود، همچنین در این مرحله علاوه بر ارزیابی، شناسایی و تامین ملزومات فنی و مواد اولیه داخلی و خارجی فرمولاسیون، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی نمونههای مشابه داخلی و خارجی این فراورده مورد پایش و آزمون قرار گرفته که به نتایج حاصل از آنها به عنوان دادههای طراحی در طول فرایند طراحی و بهینه سازی رجوع میگردد. در مرحله بعدی نمونههای آزمایشگاهی در قالب بچهای نیمه صنعتی تولید شده و در صورت تأیید مدیریت تحقیقات و توسعه خصوصاً از لحاظ ویژگیهای حسی و ارگانولپتیک، جهت انجام آزمونهای فیزیکوشیمیایی بر اساس استانداردهای ملی یا بین المللی به واحد کنترل کیفیت ارسال میگردد. درصورت تأیید محصول توسط واحد کنترل کیفیت، ویژگیهای ارگانولپتیک محصول طی یک آزمون حسی توسط ۳۰ نفر ارزیاب حسی آموزش دیده از لحاظ پنج فاکتور مزه، بو، رنگ، ویسکوزیته و بافت دهانی مورد بررسی قرار میگیرند. پس از تائید ویژگیهای حسی و اخذ مجوزهای قانونی از مراجع ذیصلاح، محصول در واحد تولید از لحاظ کلیه ویژگیهای کیفی و تکنیکی توسط واحدهای کنترل کیفیت، تولید و تحقیقات مورد ارزیابی و تصدیق قرار میگیرد. در نهایت، محصول بر اساس زمان ماندگاری درج شده بر روی لیبل، از لحاظ ویژگیهای میکروبی و فیزیکو شیمیایی و باز خور مشتری صحه گذاری می شود.
در سازمان پخش شرکت ممتاز کوثر، واحد صدای مشتری همیشه شنونده و پاسخگوی نظرات و پیشنهادات مصرف گنندگان گرامی این شرکت بوده که در نهایت واحد تحقیقات و توسعه از طریق دریافت این نظرات و ارزیابی آنها اقدام به طرح پروژههای طراحی و بهینهسازی مینماید.
کادر علمی این واحد متشکل از متخصصین صنایع غذایی با مدارج دکتری تخصصی و کارشناسی ارشد میباشد و نتایج برخی از پژوهشهای انجام شده در این واحد در قالب بیش از ۱۰ مقاله پژوهشی در ژورنالهای معتبر داخلی و خارجی منتشر شده است.